“Beste dieet,
“Ik had zo’n hoge verwachtingen voor ons, maar het gaat gewoon niet meer voor mij. Afvallen lukt niet.

Het ligt niet aan mij maar aan jou. Je bent smakeloos en saai, en ik kan het niet laten je steeds te bedriegen.”

Ik hoop dat je geen brief zoals hierboven geschreven hebt. En hopelijk heb je het nog niet volledig opgegeven.

Maar misschien lukt afvallen niet meer en geraak je een beetje ontmoedigd? Als dat zo is, laat het dan een troost zijn dat het vroeg of laat bij iedereen gebeurt.

Diëten is moeilijk en er kunnen momenten zijn waarop je gewoon het gevoel hebt dat je wilt opgeven.

Er zijn heel wat mogelijke redenen waarom je weegschaal zou kunnen vastzitten.

In dit artikel zullen we het hebben over de zeven meest voorkomende redenen waarom je geen gewicht meer verliest.

1. Je bent gestrest

In het engels is er een mooi gezegde: “Stressed is desserts spelled backwards.” Dat zou al een reden kunnen zijn voor je stress. Ja, van al die verleidelijke desserts en andere suikerrijke voeding kan je gek worden, en voortdurend vechten tegen de verleiding om er aan toe te geven kan stresserend zijn. Als dat zo is moet je misschien een klein beetje toegeven voor een tijdje, om het gemakkelijker te maken voor jezelf, want stress kan rampzalig zijn voor je dieet.

Suiker is heel verslavend en het kan moeilijk zijn om plotseling mee te stoppen. Maar vergeet niet dat een suiker rush het moeilijk kan maken om in slaap te geraken, wat je stressniveau weer doet toenemen, dus vermijd het eten van snoep ‘s avonds.

Maar natuurlijk is suiker niet het enige in deze hectische wereld waarvan je gestresseerd geraakt. Je job, partner, kinderen, buren, vrienden, concurrenten, baas and talloze andere factoren kunnen stress veroorzaken.

Als je lichaam stress ervaart reageert het vaak met de vecht- of vluchtreactie. De vecht- of vluchtreactie is de manier waarop je lichaam zich klaarmaakt voor een gevaarlijke situatie, zoals geconfronteerd worden met een wild dier.

Tijdens deze vecht- of vluchtreactie scheidt je lichaam het hormoon cortisol af om je honger te activeren, zodat je gaat eten om de calorieën te vervangen die je verbrand hebt door te vechten of door te ontsnappen aan het gevaar. Zodra het gevaar is geweken wordt je lichaam weer normaal.

Maar stress is anders dan normale angst, want angst is tijdelijk, terwijl stress vaak chronisch of semi-chronisch kan worden. Als je chronische stress hebt maakt je lichaam constant cortisol aan waardoor je altijd honger hebt. De hele tijd honger hebben maakt het uiteraard heel moeilijk om af te vallen.

Stress zou wel eens de grootste reden kunnen zijn waarom diëten mislukken. Stress is alomtegenwoordig in onze samenleving, en velen van ons beseffen niet hoe gestrest we zijn. Gestrest zijn lijkt bijna normaal voor veel mensen, waardoor ze niet proberen om het te verhelpen.

Stress kan leiden tot slapeloosheid, wat weer meer spanning veroorzaakt, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Om ervoor te zorgen dat je genoeg slaapt vermijd je best gewelddadige tv programma’s of het laatavondnieuws voor je gaat slapen. Het is namelijk belangrijk om te ontspannen voor je gaat slapen, probeer dus ontspannende activiteiten te doen ‘s avonds.

2. Je eet niet genoeg calorieën

Niet genoeg calorieën eten kan ervoor zorgen dat je stofwisseling gaat vertragen, waardoor je minder calorieën verbrand. Je lichaam voelt dat je niet genoeg eet om je te voorzien van de nodige voedingsstoffen, dus probeert het energie te besparen door je stofwisseling te vertragen.

Je kan er misschien een tijdje mee wegkomen om een minimale hoeveelheid calorieën te eten, maar eenmaal je opgeslagen vetreserves begint te verbranden wordt je lichaam misschien ongerust en zal het beginnen energie te besparen, waardoor jouw pogingen om af te vallen gesaboteerd worden.

Ik raad je aan een dieet te eten vol vezelrijke groenten en fruit. En ook gezonde vetten geven je een voldaan gevoel . Zo’n dieet zorgt ervoor dat je kan eten tot je voldaan bent en toch nog snel kan afvallen.

3. Je eet te veel calorieën

Als je evenveel calorieën eet als je verbrandt zul je uiteraard niet afvallen. Ik adviseer normaal gezien om geen calorieën te tellen, omdat het niet leuk is en je er gek van wordt. Maar als afvallen niet lukt kan je proberen eens een keer calorieën te tellen, alleen maar om erachter te komen wat het probleem zou kunnen zijn. Je zou erachter moeten komen hoeveel calorieën je eet op een typische werkdag, alsook het aantal calorieën die je verbrand op een gemiddelde werkdag. En dan hetzelfde doen voor een typische vrije dag.

Bepalen aan welke snelheid je calorieën verbrand is vrij complex, en kan je eigenlijk alleen maar schatten. Je moet eerst je basis metabolisme berekenen, dat is de hoeveelheid calorieën die een typische persoon van jouw grootte, geslacht en leeftijd normaal verbrandt in rust. Dan zou je om goed te zijn ook nog rekening moeten houden met andere dingen zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging, je spiermassa, et.

Er zijn verschillende goede websites waar je dit gratis kan doen. BMI berekenen is een goede: bmi-berekenen.be/calorieen-berekenen.html

Als je een 45-jarige vrouw bent die 165 cm groot is en 70 kg weegt zou je rond de 1800 calorieën per dag verbranden. Als je 1500 calorieën per dag consumeert zou je moeten afvallen. Hoe meer lichaamsbeweging, hoe meer calorieën je verbrandt natuurlijk. Er zijn nog andere gezondheidsredenen die je stofwisseling kunnen beïnvloeden waardoor het probleem nog complexer wordt.

Het is ook een goed idee om na te gaan hoeveel calorieën sommige van je favoriete gerechten bevatten, voor het geval je besluit dat je minder calorieën moet consumeren.

4. Je eet niet de juiste calorieën

Goede calorieën zijn afkomstig van natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals bladgroenten, broccoli, avocado’s, noten, eieren, vis, kip (bij voorkeur biologisch) en grasgevoerd rundvlees. Deze en soortgelijke voeding op mijn lijst geven je snel een vol gevoel en zorgt ervoor dat je uren geen honger meer hebt.

Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen je een vol gevoel te geven zonder dat ze te veel calorieën bevatten. Sommige soorten vezels trekken zelfs calorieën van je inname af omdat je meer calorieën verbrandt door ze te verteren dan wat ze toevoegen. De meeste groenten en fruitsoorten zijn rijk aan vezels.

Een dieet dat grotendeels bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde granen, toegevoegde suiker en andere voedingsmiddelen vol met lege calorieën geeft je geen vol gevoel, zodat je de drang hebt om meer te eten dan je nodig hebt.

Zorg er dus voor dat je je energie krijgt van gezonde vetten en eiwitten en niet van koolhydraten (en vooral niet van suikers).

Om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou heb ik een boodschappenlijstje gemaakt.

Op dit lijstje vind je voedingsmiddelen en producten die een lage hoeveelheid koolhydraten bevatten, en veel gezonde vetten, vezels en eiwitten. En dus goed zijn om te eten.

5. Je beweegt niet genoeg in je dagelijks leven

Korte periodes van intense inspanning verbranden veel calorieën, zonder je lichaam te overbelasten, zolang je niet overdrijft. Maar zelfs de meest matige inspanning kan calorieën verbranden en stress verminderen. Wandelen of fietsen naar het werk of lunch is vaak een goed idee.

Het is ook goed om te sporten terwijl je wat (ten minste gedeeltelijk) verteerd voedsel in je systeem; dit zorgt ervoor dat je spieren gevuld zijn met het glycogeen dat ze nodig hebben om op hun best te werken. In een studie die uitgevoerd werd door het International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism werd aangetoond dat sporters die een ontbijt aten voor het sporten aanzienlijk meer calorieën verbranden dan degenen die op voorhand geen ontbijt aten, en bovendien stimuleerde dit de vetverbranding gedurende vierentwintig uur.

Maar sporten met een volle maag kan problemen zoals krampen en misselijkheid veroorzaken. Daarom is het best om een kleine hoeveelheid te eten voor je gaat sporten, want meer is er niet nodig om je metabolisme te stimuleren. Als je toch een volledige maaltijd gegeten hebt is het misschien best om je te beperken tot wandelen en joggen.

Eiwitrijke voeding is waarschijnlijk het beste wat je kunt eten voor een inspanning, want dat levert voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren. Het is ook belangrijk dat je water drinkt tijdens en voor je inspanning.

6. Je hebt een goede detox nodig

De meesten van ons eten al jaren voeding die we niet zouden moeten eten. Veel van deze voeding bevat gifstoffen, zoals onnatuurlijke chemicaliën die in je lichaam jaren of zelfs decennia in je lichaam blijven rondslingeren.

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak additieven zoals kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, suiker, transvetten en tal van andere additieven waarvan de meesten van ons geen idee hebben wat ze zijn.

Er zijn ook tal van chemische behandelingen die veel voedingsmiddelen doorlopen wanneer ze geteeld of verwerkt worden, ondere andere met pesticiden, herbiciden, groeihormonen, chemische rijpers, glans wassen, kleurstoffen, kiemremmers, en wie weet wat ze nog allemaal met je eten doen.

Als je problemen ondervindt bij het afvallen en je bent moe, down en humeurig, kan het zijn dat je lever traag is en nood heeft aan een goede reiniging. Je lever moet je bloed filteren en soms zit je bloed vol met giftige stoffen en bacteriën die je hebt binnengekregen via je spijsverteringskanaal, luchtwegen en je huid.

Je lever produceert ook gal, die helpt bij de vertering van vele voedingsstoffen die je nodig hebt. Dus als je problemen hebt met het opnemen van voedingsstoffen zal je je zeker vermoeid voelen. Je lever is niet ontworpen om moderne chemicaliën te filteren, dus hij worstelt met de enorme hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt.

Hier is een lijst van voedingsmiddelen die helpen je lever te ontgiften:

 • look
 • kurkuma
 • pompelmoes
 • bieten
 • wortelen
 • avocado
 • groene thee
 • broccoli
 • bloemkool
 • spinazie
 • appels
 • limoenen
 • kool
 • walnoten

7. Je hebt een fysiek of emotioneel probleem dat gewichtsverlies belemmert

Spijsverteringsstoornissen, te veel insuline, auto-immuunziekten, allergieën, hoofdpijn, sinus aandoeningen, artritis en andere aandoeningen die geassocieerd worden met chronische ontsteking worden erkend als potentiële oorzaken van zwaarlijvigheid.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat lage serotonine niveaus, trage schildklier, insulineresistentie, hoge cortisol niveaus, hoge oestrogeen en een laag testosterongehalte het moeilijk kunnen maken om kilootjes kwijt te geraken.

Een gezond dieet kan helpen om al deze klachten te verhelpen.

Stress kan je slecht of zelfs depressief doen voelen, en velen van ons wenden zich tot eten om zichzelf beter te voelen. Depressie en slapeloosheid kunnen ook lastig zijn omdat ze leiden tot inactiviteit, en een aantal veel voorkomende antidepressiva kunnen bijdragen tot gewichtstoename.

Als je problemen ondervindt bij het afvallen kunnen ontmoediging en ongeduldigheid je grootste tegenstanders zijn. Rome werd ook niet op een dag gebouwd, en fundamentele veranderingen maken in je dieet is een hele opgave. Houd in gedachten dat je veranderingen in je dieet maakt die je gezonder en gelukkiger maken op de lange termijn, zelfs al val je niet plotseling 10 kilo af.

Het kost tijd voor je lichaam om zich aan te passen aan de veranderingen die je maakt, en het is niet realistisch om te verwachten dat je lichaam zichzelf wonderbaarlijk zal genezen in een paar dagen. Maar als je je gezonde nieuwe dieet aanhoudt is de kans groot dat je binnen enkele weken echte vooruitgang begint te maken, niet alleen met afvallen, maar het genezen van je lichaam.

Plaats een reactie