Veel mensen hebben al minstens één auto gedumpt. Mijn buurman dumpte zijn auto naar’t schijnt zelfs in’t kanaal voor het verzekeringsgeld.

En nu, na een aantal langverwachte wetenschappelijke onderzoeken over koolhydraatarme diëten zijn veel mensen hun koolhydraten aan het dumpen.

Zoals je waarschijnlijk wel al weet zijn koolhydraten één van de drie macronutriënten. De andere twee zijn eiwitten en vetten. Maar zo dadelijk meer over de drie macronutriënten.

In dit artikel zullen we het ook hebben over de resultaten van enkele experimenten die aantonen dat een koolhydraatarm dieet beter is dan andere diëten om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. De wetenschappelijke gemeenschap is te laat en met tegenzin tot deze conclusie gekomen, na tientallen jaren gelooft te hebben dat vetarme diëten de beste diëten waren om gewicht te verliezen.

Als je al één van mijn andere artikelen hebt gelezen weet je dat ik een soort koolhydraatarm dieet aanraad. Als je de tips in deze artikelen volgt zul je gemakkelijk tot 2 kilo per week afvallen.

Ik wil niet dat jij “lucht voedsel” gaat eten vol met lege calorieën die je nooit vullen. Zoals bij de traditionele, vetarme diëten. Die vetarme diëten laten je altijd snakken naar meer, dus ga je verlangen naar voedsel. En uiteindelijk zul je toegeven aan die verlangens en nog meer lege calorieën eten, waardoor je over je calorielimiet gaat.

Volg mijn tips en je zal de heilige graal van afvallen ontdekken, namelijk dat je minder kan eten zonder te proberen minder te eten. Je zal echte voedingsstoffen eten die je tank echt vullen. Dit zijn natuurlijke voedingsmiddelen vol “zware” calorieën die hun gewicht in goud waard zijn. Dus je kan eten tot je voldaan bent bij elke maaltijd omdat het lekker en voedzaam eten is dat aan alle voedingsbehoeften van je lichaam voldoet.

En omdat je lichaamsbehoefte aan voedingsstoffen bij elke maaltijd zal worden voldaan zul je niet verlangen naar snacks. Je hoeft geen calorieën te tellen, maar je zal sowieso minder calorieën eten want elke calorie zal het waard zijn.

En dan zal je je binnenkort beter beginnen voelen dan je je ooit gevoeld hebt omdat je natuurlijk en gezonde voeding eet waarvoor mensen gemaakt zijn om te eten.

Om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou heb ik een boodschappenlijstje gemaakt.

Op dit lijstje vind je voedingsmiddelen en producten die een lage hoeveelheid koolhydraten bevatten, en veel gezonde vetten, vezels en eiwitten. En dus goed zijn om te eten. Je krijgt er ook een gratis dagmenu bij zodat je direct kunt beginnen  met de ingrediënten.

De Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten

Eiwitten, koolhydraten en vetten worden “macronutriënten” genoemd omdat ze in grote hoeveelheden in ons voedsel voorkomen en omdat ons lichaam er veel van nodig heeft.

Eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel in elke cel van je lichaam en worden gebruikt om botten, spieren, huid, bloed en kraakbeen te bouwen en te herstellen. Ze hebben een hoog thermisch effect op je lichaam, wat betekent dat je veel calorieën verbrand door ze te verteren. En eiwitten zijn verzadigend, dus het vermindert de hoeveelheid calorieën die je wilt eten. Bovendien helpen eiwitten je ook om je vetvrije massa te behouden.

In tegenstelling to koolhydraten en vet kunnen eiwitten niet worden opgeslagen in je lichaam. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig bij te vullen. Maar dat betekent niet dat je moet overdrijven want te veel eiwitten eten is onnodig en kan zelfs schadelijk zijn.

Tegenwoordig slurpen veel bodybuilders het ene eiwitdrankje na het andere leeg om extra spiermassa op te bouwen, maar je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten gebruiken en het kan de overschot niet opslaan. Dus te veel eiwitten eten zal je nog extra calorieën bezorgen die je moet zien te verbranden.

Als je regelmatig vlees eet zou je je eigenlijk geen zorgen moeten maken over de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt. Zeker als je ook nog eieren, vis en andere eiwitrijke voeding eet. De algemene regel is dat je dagelijks ongeveer één gram eiwit voor elke kilo vetvrije massa zou moeten binnenkrijgen.

Dus, als je een vrouw bent die 65 kg weegt met 20% lichaamsvet, betekent dat dat je 13 kilo lichaamsvet hebt. Trek die 13 kg af van 65 en je bekomt 52, dat is je vetvrije massa. Dat betekent dus dat je moet proberen om elke dag 52 gram eiwit te eten, dat is de ongeveer de hoeveelheid die je uit een biefstuk van 250 gram haalt. Als je veel sport moet je iets meer eiwitten eten.

Koolhydraten

Zoals we in eerdere artikels al hebben besproken kunnen koolhydraten problemen veroorzaken. Ja, we hebben ze nodig voor energie, maar granen en op graan gebaseerde producten pompen onze bloedstroom vol insuline, wat kan lijden tot type2 diabetes, insuline intolerantie en andere serieuze complicaties.

Hoge bloedsuiker waarden zijn nog gevaarlijker als je overgewicht hebt, omdat je lichaam dan nog meer insuline nodig heeft om met die hoge bloedsuiker om te gaan.

En als je meer koolhydraten eet dan je nodig hebt zal je lichaam ze omzetten in vet en opslaan, meestal rond je taille. Te veel koolhydraten in je bloedstroom kunnen je er volledig van weerhouden om overtollig lichaamsvet te verbranden.

Groenten zijn een veel betere vorm van koolhydraten dan granen omdat ze veel complexe koolhydraten en vezels bevatten. Dus dat betekent dat je lichaam niet zo veel insuline moet produceren om met die suiker om te gaan. En bovendien bevatten groenten natuurlijk ook heel wat essentiële vitaminen en mineralen.

Vetten

Vetten hebben jarenlang onterecht een slechte reputatie gehad. Het is wel zo dat transvetten heel slecht voor je zijn, maar poly-onverzadigde en mono-onverzadigde vetten zijn doorgaans juist heel goed voor je.

Verzadigde vetten hebben jarenlang een slechte naam gehad omdat ze zogezegd hartziekten zouden veroorzaken, maar dat is nu fel omstreden. Na heel wat wetenschappelijke onderzoeken werd in 2014 door plos.org het volgende verklaard: “De recente meta-analyses hebben geen verband tussen hartkwalen en verzadigd vet aangetoond.” De studie gaat zelfs verder door te stellen dat de echte schuldige voor hart-en vaatziekten eigenlijk koolhydraten zijn, vooral omdat koolhydraten er voor zorgen dat je zwaarder wordt.

Vetten geven je een verzadigd gevoel, waardoor je zonder er moeite voor te doen minder calorieën eet. Omdat je hersenen voor 60% uit vet bestaan zijn gezonde vetten essentieel voor je hersenen en je emotionele stabiliteit. Bovendien zijn gezonde vetten ook goed voor je hart.

Dat gezegd zijnde is het belangrijk om slechte vetten te vermijden. Hoewel onverzadigde vetten vaak worden bestempeld als goede vetten zijn moderne verwerkte oliën zoals sojaolie, zonnebloemolie, katoenzaadolie, koolzaadolie en saffloerolie vaak industrieel verkregen uit genetisch gemodificeerde gewassen.

Nog erger is dat ze meestal verwerkt worden met warmte of toxische oplosmiddelen die ze kunnen transformeren tot transvetzuren. Dit geldt misschien niet voor alle fabrikanten, dus als je één van deze soorten olieën wilt gebruiken kan je best even wat research doen i.v.m de producenten.

Maar vermijd katoenzaadolie helemaal. Katoen is geen voedingsmiddel, waardoor de producenten van katoenzaadolie op een legale manier gruwelijke chemicaliën kunnen gebruiken op katoen die ze anders niet zouden kunnen gebruiken op voedingsmiddelen.

Olijfolie is meestal goede olie, maar je moet er voorzichtig mee zijn. Sommige merken verkopen geen zuivere olijfolie, maar zijn gemengd met andere soorten olie. Om dit te voorkomen kan je de volgende veilige labels vertrouwen. In Frankrijk is er het AOC-logo; in Italië het DOP-logo; en in Spanje het DO keurmerk. Deze logos garanderen dat de olie voor 100 procent uit olijven uit de genoemde streek bestaat en dat ook het gehele productieproces in deze streek heeft plaatsgevonden.

Op sommige plaatsen mag olijfolie als biologisch worden verkocht, zelfs al is het maar voor 10% biologisch.

Kokosolie wordt door velen beschouwd als de beste olie. Het is waarschijnlijk de olie die het gemakkelijkts te verteren is en heeft natuurlijke antimicrobiële en anti-schimmel eigenschappen.

Omega-3 vetten vind je in vis, noten en zaden en zijn bijzonder gunstig voor je hersenen en bij de behandeling van stemmingstoornissen of psychische stoornissen. Ze kunnen ook het risico op een beroerte, kanker en hart-en vaatziekten verminderen. Bovendien kunnen ze helpen om de pijn van een ontsteking te verminderen.

Voor meer informatie over hoe vetten je kunnen helpen met afvallen kan je mijn andere artikel over dit onderwerp lezen: http://www.

Resultaten van wetenschappelijke onderzoeken over koolhydraatarme diëten

De volgende wetenschappelijke onderzoeken zijn een paar van de vele experimenten die positieve resultaten voor een vetrijk, koolhydraatarm dieet tonen. Elk van de hier getoonde experimenten zijn gepubliceerd in gerespecteerde wetenschappelijke tijdschriften.

Ik zal “KA” gebruiken om te verwijzen naar de resultaten van het koolhydraat arme type dieet en “CG” om te verwijzen naar de resultaten van de controle groep (als er een controlegroep was).

1. Lindeberg S, et al. (gepubliceerd in Diabetologia, 2007)

De proefpersonen van het experiment waren negenentwintig mannen met hart-en vaatziekten en ofwel een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type twee. Veertien van hen werden willekeurig op een KA type dieet gezet, en de andere vijftien op een mediterraans-achtig dieet. Het mediterraans dieet bevat veel fruit en groenten, met matige hoeveelheden bonen, noten, granen, vis en olijfolie, en kleine hoeveelheden vlees en zuivel.

Het onderzoek duurde twaalf weken. Bij geen van beide groepen werd het aantal calorieën dat ze mochten binnenkrijgen beperkt.

De KA groep verloor gemiddeld 31% meer gewicht dan de controle groep en ze verminderden hun tailleomtrek bijna 100% meer dan de CG.

Elke persoon op het KA dieet ging van een hoge bloedsuikerspiegel naar een normaal niveau, ten opzichte van slechts zeven van de vijftien patiënten in de CG.

De KA groep at uiteindelijk 33% minder calorieën dan de controle groep. Omdat bij geen van beide groepen een beperking werd opgelegd van het aantal calorieën die ze mochten eten bewijst dit duidelijk dat een koolhydraatarm dieet verzadigender is dan het dieet van de controle groep.

De glucosetolerantie test meet de snelheid waarmee je lichaam glucose suiker uit je bloed krijgt en is dus een belangrijke indicator voor het risico van insulineresistentie en diabetes. Het koolhydraatarme dieet deed het veel beter in het verbeteren van de prestaties op dit vlak, het verlagen van de bloedsuikerspiegel van ongeveer 9 mmol / l tot ongeveer 5,5 mmol / l, terwijl het bij de CG maar van ongeveer 9 tot ongeveer 8 verlaagde.

2. Jonsson T, et al. (Cardiovascular Diabetology, 2009)

Dit was een cross-over studie waarbij dertien mensen met diabetes type 2 afwisselend op een typisch diabetes dieet en een koolhydraatarm dieet werden gezet gedurende drie maanden. Dus de resultaten tonnen aan hoe elke diabetislijder reageert op het diabetesdieet ten opzichte van het koolhydraatarm dieet.

Elke diabeteslijder verloor gemiddeld 6,6 pond meer (3 kg) op de FS dieet dan ze deden op het diabetes dieet, terwijl ook het verliezen van 1,6 meer duim (4 cm) van hun tailles.

Plaats een reactie