Geloof het of niet maar er zijn nog altijd mensen die geloven dat de aarde plat is. Ja, raar maar waar, die mensen zijn er… Grappig om te zien.

Ze denken echt dat het idee van een ronde aarde maar een mythe is.

Ik zou eigenlijk wel willen dat de wereld plat was, want ik ben altijd al een beetje bang geweest dat op een dag een Chinees zich een weg naar mijn kelder graaft :). Spijtig genoeg is de wereld rond, maar er blijken wel genoeg mensen te zijn die proberen plat te worden.

Dat brengt ons bij een andere mythe. De mythe dat je niet slank kan worden door vet te eten. Later meer daar over.

Ik ga je uitleggen hoe je snel kan afvallen met een vetrijk dieet. En nog belangrijker, hoe je dat gewicht er af kan houden. En wonderbaarlijk genoeg kan dat zonder jezelf uit te hongeren.

In dit artikel wil ik het ook hebben over hoe je kunt voorkomen dat je in de vicieuze cirkel van jojo-diëten terecht komt die ervoor zorgt dat je elke keer weer het gewicht terug bijkomt dat je kwijtgeraakt was. We zullen het ook hebben over hoe je je stofwisseling kunt stimuleren zodat je lichaam meer vet verbrand en je dus ongewenste centimeters van je buik, billen, benen, armen of hals kan laten verdwijnen.

Door toe te passen wat je in dit artikel leert kan je:

 • 1 tot 2 kilo per week afvallen
 • Heerlijke dingen eten tot je voldaan bent, zonder calorieën te tellen
 • Gezonde voeding eten die je voedingsbehoeften vervullen
 • De gevaarlijke jojo-cyclus vermijden
 • Leren welke voeding je moet eten en welke je moet vermijden
 • Je gezonder voelen dan ooit tevoren
 • Je nieuwe lichaam showen aan de wereld

Afvallen door vet te eten: de mythe ontrafeld

Niet alleen zijn er nog mensen die geloven dat de aarde plat is, maar sommige mensen geloven ook nog altijd in de mythe dat vetrijke voeding ervoor zorgt dat je niet plat wordt. Jarenlang werd ons wijsgemaakt dat je van vet eten dik wordt. En natuurlijk geloofden we dat allemaal, net zoals iedereen in de theorie van de platte aarde geloofde tot een paar honderd jaar geleden.

Want het waren tenslotte wetenschappers die het zeiden, en die zullen het toch wel weten zeker. Welja, wetenschappers zijn ook maar mensen, en mensen maken fouten. Verschillende recente onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat de mythe rond vetrijke voeding onjuist is.

Op de website van de “European Journal of Clinical Nutrition” vond ik een wetenschappelijk experiment dat uitgevoerd werd op zeventig mensen met overgewicht. De resultaten toonden aan dat een vetrijk, koolhydraatarm dieet je kilos en centimeters vet aanzienlijk vermindert. De studie stelde vast dat het dieet beter was dan een vetarm, koolhydraatrijk dieet. En niet alleen om snel gewicht te verliezen, maar om je algemene gezondheid te verbeteren. En deze wetenschappelijke studie was een twee jaar durende, gerandomiseerde controle test (RCT), dat is een wetenschappelijke test van de hoogste graad.

En het was verre van het enige onderzoek dat dezelfde conclusie trok. Op de “Diet Doctor” website vind je achttien van die RCT studies die hebben aangetoond dat je beter gewicht verliest met een vetrijk dieet dan met vetarme diëten.

Maar om te begrijpen hoe het mogelijk is om gewicht te verliezen met een vetrijk dieet, moet je eerst begrijpen hoe je lichaam vetten en koolhydraten gebruikt.

Het standaard moderne dieet dat de meesten van ons eten bevat veel koolhydraten zoals suikers, zetmeel, bonen, granen en graan bijproducten zoals bloem en maïsmeel. Als je een maaltijd met veel koolhydraten eet zet je lichaam die koolhydraten om in glucose, een soort suiker, en verbrand die glucose om de energie te produceren die je lichaam nodig heeft.

Als je genoeg koolhydraten blijft eten om je lichaam te voorzien van alle energie die het nodig heeft zal het geen vet verbranden dat het opgeslagen heeft. Het is in feite zelfs zo dat als je meer koolhydraten eet dan je lichaam nodig heeft die overtollige koolhydraten worden omgezet in vet en opgeslaan. Daardoor zullen je vetreserves toenemen, zelfs al eet je geen vettig voedsel. Om gewicht te verliezen moet je ofwel het aantal calorieën die je uit die koolhydraten haalt verminderen, of je stofwisseling versnellen met meer lichaamsbeweging, zodat je lichaam sneller calorieën verbrandt. Of nog beter, doe beide.

Het ouderwetse idee van een dieet is minder calorieën eten door minder vet te eten. En daarom gaan veel mensen op een vetarm crashdieet. Maar het probleem is dat veel van die diëten het evenwicht van je lichaam verstoren. Je lichaam probeert altijd het evenwicht te bewaren, dus het verzet zich tegen de beslissing om plotseling veel minder voedsel te eten. Wanneer je het aantal calorieën dat je eet drastisch gaat verminderen gaat je lichaam dit compenseren door je stofwisseling te vertragen, uit angst dat je zonder energie komt te zitten. Dit vermindert de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbrandt en werkt je pogingen om af te vallen tegen.

Een heleboel lege koolhydraten eten is niet genoeg om je honger te stillen of je in lichamelijke behoeften te vervullen. Dus om ervoor te zorgen dat je genoeg eet verhoogt je lichaam de productie van ghreline, een hormoon dat je hongergevoel kan stimuleren, zelfs als je genoeg gegeten hebt. Dus je gaat verlangen naar eten, meestal naar ongezonde voeding met suiker en koolhydraten. En vroeg of laat ga je zeker toegeven aan die verlangens en krijg je vreetbuien.

Vreetbuien leiden vaak tot schuldgevoelens, zodat je terug naar het crash dieet gaat, waarschijnlijk met dezelfde resultaten. Dus kom je terecht in een jojo-cyclus van vreetbuien gevolgd door een periode van crash dieet, een eindeloze cyclus die je lichaam volledig in de war brengt, waardoor allerlei problemen ontstaan.

Crash diëten werken gewoon niet op de lange termijn omdat een heleboel lege koolhydraten eten je gewoonweg geen vol gevoel geeft. Vetrijke voeding geeft je wel een vol gevoel. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vet voedsel je lichaam verzadigd waardoor je minder calorieën kunt eten en een voller gevoel hebt dan wanneer je veel koolhydraten eet. Een studie (Lindeberg, et al, in Diabetologia, 2007) toonde aan dat een vetrijk, koolhydraatarm dieet ervoor zorgde dat de deelnemers 451 calorieën per dag minder aten (1344 ten opzichte van 1795) dan een controlegroep deed, zonder dat hen beperkingen waren opgelegd in verband met calorieën of porties.

Je hebt dit waarschijnlijk zelf al ervaren. Je kan volledige zakken chips opeten en je nog niet voldaan voelen. Want die lege koolhydraat calorieën eten is zoals lucht eten. Maar eet een sappige biefstuk, en je lichaam stopt met verlangen naar meer voedsel, omdat de biefstuk vol zit met verzadigende vetten.

Een ander probleem met de traditionele vetarme diëten is dat ze je lichaam niet voorzien van de echt voeding die het nodig heeft, omdat ze vol zitten met onnatuurlijke ingrediënten waar ons lichaam niet mee om kan. Je lichaam kan die voedingsstoffen uit die vreemde voedingsmiddelen niet goed opnemen, zodat je niet de voedingstoffen krijgt die je nodig hebt. Hierdoor gaat je lichaam signalen zenden om meer voedsel te eten, zelfs als je al genoeg gegeten hebt.

De fabrikanten van junkfood zijn slim. Ze willen geen producten maken die je een vol gevoel geven omdat ze willen dat je meer en meer van hun spul eet. Dus proberen ze ons allemaal verslaafd te maken, en niet alleen aan junkfood, maar ook aan een heleboel op graan gebaseerde verwerkte voedingsmiddelen die goedkoop en verslavend zijn. De fabrikanten weten dat die bewerkte producten kilo’s aan jouw taille zullen toevoegen, maar ze weten ook dat dat kilo’s zal toevoegen aan hun eigen zakken. En omdat ze weten dat consumenten verslaafd geraken aan suiker, proppen ze hun producten vol met suikerhoudende additieven.

Zorg er dus voor dat je je energie krijgt van gezonde vetten en eiwitten en niet van koolhydraten (en vooral niet van suikers).

Om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou heb ik een koolhydraatarm boodschappenlijstje gemaakt.

Op dit lijstje vind je voedingsmiddelen en producten die een lage hoeveelheid koolhydraten bevatten, en veel gezonde vetten, vezels en eiwitten. En dus goed zijn om te eten.

Jouw actieplan om snel af te vallen en het gewicht eraf te houden

Een heel gedetailleerd plan ligt buiten het bereik van dit artikel, maar hier volgt het dieetplan in een notendop.

 1. Weg met die crashdiëten
 2. Verminder je inname van suikers en koolhydraten
 3. Eet veel groenten en gezonde vetten
 4. Meer lichaamsbeweging in je dagelijks leven

1. Weg met die crashdiëten

Crash diëten leveren vaak snel resultaten op, maar die resultaten vervagen meestal snel omdat die diëten niet ontworpen zijn voor de lange termijn. Ze geven je geen tevreden gevoel waardoor je altijd zin hebt in eten dat niet toegelaten is in het dieet. Uiteindelijk wordt het een obsessie en begin je terug te vallen op je oude gewoontes.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het schadelijk is voor je lichaam, en in het bijzonder voor je hart om te snel af te vallen en in een jojo-cyclus terecht te komen waarbij je herhaaldelijk gewicht verliest en terug bijkomt. Een onderzoek dat in 2016 op de American Heart Association Scientific Sessions gepresenteerd werd toonde aan dat de jojo-gewicht cyclus bij vrouwen met een normaal gewicht leidde tot een 350% hoger risico op een plotselinge hartaanval en 66% meer risico op overlijden aan hart-en vaatziekten. Andere studies hebben dan weer een verband tussen jojo-diëten en de toename van gewicht en buikvet aangetoond.

Je kan dit allemaal vermijden door geleidelijk aan je dieet aan te passen. Weeg jezelf niet tijdens de overgangsperiode, zeg tegen jezelf dat je vooruitgang boekt door over te stappen op een gezondere voeding die je uiteindelijk zal helpen afvallen zonder moeite of jezelf uit te hongeren.

Afvallen is al moeilijk genoeg zonder jezelf volledig binnenstebuiten te draaien.

2. Eet minder suikers en koolhydraten

Ons moderne dieet heeft ons afgeleid van de natuurlijke voeding die we al duizenden jaren eten. We eten te veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker, zetmeel en koolhydraten. Koolhydraten worden gemakkelijk omgezet in suiker, dus zijn we steeds meer aangewezen op verschillende suikers die ongezond en gevaarlijk verslavend kunnen zijn.

Door het aantal koolhydraten dat je eet sterk te verminderen dwing je je lichaam op zoek te gaan naar andere bronnen van brandstof om je te voorzien van de energie die je nodig hebt. En dan zal je lichaam moeten veranderen in een vetverbrandende machine in plaats van een suiker verbrandende machine.

3. Eet veel groenten en gezonde vetten

Groenten voorzien een groot deel van de voedingstoffen en vezels die je lichaam nodig heeft. Om af te vallen is het niet noodzakelijk dat je biologische groenten koopt maar voor je gezondheid kan je toch best biologische groenten eten. Omdat op groenten heel wat residu achterblijft van chemische processen die boeren en voedselbedrijven toepassen.

En ook gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van je dieet als je snel wilt afvallen, omdat ze je een vol gevoel geven en je lichaam in staat stellen om vetten te verbranden als energie in plaats van suiker. Het menselijk lichaam is ontworpen om een vetverbrandende machine te zijn.

Gezonde vetten helpen slechte cholesterol (LDL) te verlagen, stabiliseren je bloedsuikerspiegel en kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Maar voordat je frieten begint te bakken in plantaardige olie is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar eender welk vet kunt eten en afvallen. Er zijn tal van ongezonde vetten die alle vetten een slechte naam hebben bezorgd omdat ze worden gelinkt aan obesitas en hart- en vaatziekten. Margarine en de meeste kookoliën zijn onnatuurlijk en ongezond.

Hier zijn een aantal gezonde, duurzame vetten die je vriend zijn, en niet je vijand:

 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Avocados
 • Noten en zaden (Walnoten, amandelen, zonnebloem zaadjes, pompoenzaadjes,…)
 • Vette vis (Haring, makreel, sardientjes, zalm, paling)
 • Vlees (grasgevoerd of wild)
 • Eieren (rijk aan Omega-3)

4. Meer lichaamsbeweging in je dagelijks leven

Wil je eens een klein geheimpje weten? Alleen tussen ons. Lange perioden van intense inspanning kunnen nadelig zijn bij het afvallen. Het kan ervoor zorgen dat je lichaam te veel van het hormoon cortisol aanmaakt, wat een negatief effect kan hebben bij het afvallen.

Maar een korte periode van intensieve training, zoals een trap oplopen met twee treden tegelijk kan goed voor je zijn. Deze korte inspanningen versnellen je stofwisseling door je hart sneller te laten kloppen en calorieën te verbranden. Maar doe het rustig aan om te beginnen. Je zou het best geleidelijk aan een beetje opbouwen.

Onze lichamen zijn ontworpen om het grootste deel van de tijd in beweging te zijn, met af en toe korte uitbarstingen van intensieve inspanning. Een half uur extra lichaamsbeweging per dag kan je stofwisseling aanzienlijk stimuleren, vooral als je op zijn minst een paar minuten van intense inspanning toevoegt.

Door naar de winkel of naar het werk te wandelen of te fietsen in plaats van met de auto te rijden kan je twee vliegen in één klap slaan.

Tot slot…

In toekomstige artikelen zullen we meer in detail treden over bepaalde onderwerpen en de wetenschap er achter. Maar ik hoop dat dit artikel je heeft kunnen inspireren om meer te lezen en eventueel te proberen om deze noodzakelijke veranderingen in je dieet aan te brengen. Deze veranderingen zullen je niet alleen helpen afvallen, maar je zult je beter en gezonder dan ooit voelen.

Om ze nog eens te overlopen, hier zijn de vier stappen om af te vallen:

 1. Weg met die crashdiëten
 2. Verminder je inname van suikers en koolhydraten
 3. Eet veel groenten en gezonde vetten
 4. Meer lichaamsbeweging in je dagelijks leven

Met deze vier stappen is het ook voor jou echt mogelijk om al je overtollig lichaamsvet te verbranden.

Geef je lichaam de tijd om er aan te wennen maar als je ze stap voor stap uitvoert zul je zien dat je voorgoed afscheid neemt van je overtollig lichaamsvet.

Als je vragen hebt over dit artikel kun je die stellen in de reacties hieronder.

Zorg er ook voor dat je lid bent van de Eeuwigslank Facebookpagina, want hier posten we veel handige tips en leuke recepten om jou te helpen makkelijk en zonder moeite af te vallen.

Plaats een reactie