Als je het nog niet gehoord hebt, vet eten maakt je niet dik. Maar teveel suiker wel.

Het idee dat vet je dik maakt domineert al meer dan vijf decennia onze cultuur, maar nu de voedingswetenschap geëvolueerd is begrijpen we eindelijk dat vet in voeding je niet altijd dik maakt. In feite zijn goede vetten in de juiste hoeveelheden zelfs van vitaal belang voor een gezond lichaam.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar dit onderwerp en andere factoren zoals kunstmatige chemicaliën en hormonen spelen ook een rol, maar we begrijpen nu dat de overconsumptie van suiker vaak de belangrijkste reden is waarom mensen overtollig gewicht opslaan.

Maar voordat we verder gaan nadenken over hoe suiker je dik kan maken, is een korte geschiedenisles hier wel op zijn plaats denk ik, zodat we kunnen begrijpen hoe de zoetigheden zo’n enorm probleem werden en waarom je nog steeds moeite hebt met afvallen, hoe hard je ook probeert.

Sinds een arts met de naam Ancel Benjamin Keys in de jaren vijftig een groot onderzoek heeft uitgevoerd waaruit bleek dat overconsumptie van vet een bijdrage leverde aan de toename van het aantal hartaandoeningen in die tijd, is de westerse cultuur verslaafd aan het idee dat vet slecht is, waardoor al de rest in vergelijking best oke leek te zijn.

Toen consumenten vette voedingsmiddelen zoals kaas, room, vlees, noten, boter, enz. probeerden te vermijden moest de voedingsindustrie ideeën bedenken om producten te blijven verkopen die goed smaken, ondanks dat ze niet de lekkere smaken bevatten die meestal gepaard gaan met vette ingrediënten. Weet je, vet is gelijk aan smaak. Als je het vet eruit haalt moet je het vervangen door iets aantrekkelijks. Fabrikanten begonnen met het toevoegen van suiker, en heel veel! Zelfs in hartig voedsel. Crackers zijn daar een goed voorbeeld van. Bekijk het voedingsetiket op vetvrije crackers en je zult scheepsladingen suiker zien staan.

We weten nu dat de studies van Keys gebreken vertoonden en dat bepaalde vormen van vet die van nature voorkomen – zoals die je zou kunnen vinden in kokosolie, avocado’s, olijfolie, noten en vette vis – eigenlijk goed voor je zijn.

Een belangrijk onderscheid: ga altijd voor vet uit natuurlijke bronnen. Transvetten worden aangemaakt in een laboratorium door middel van een proces genaamd hydrogenering en zou je eigenlijk nooit mogen consumeren. Transvetten worden meestal vergezeld door het woord “gehydrogeneerd” en “gedeeltelijk gehydrogeneerd” op de ingrediëntenlijst. Een veel voorkomende bron is bijvoorbeeld margarine.

Terug naar suiker. Combineer de foutieve studies over vetten met een economische bloei in de gemaksvoedingsindustrie in de jaren ’90 en consumenten werden overspoeld met opwindende nieuwe productlabels met woorden als vetvrij!, dieet, 0 procent, gezond hart en andere catchy marketing termen. Als je beter kijkt naar je voedseletiketten zul je versteld staan ​​van waar je ongelooflijk veel suiker zult vinden – zelfs in zogenaamde “gezonde” producten.

Dus, wat is het probleem met te veel suiker?

Ten eerste, suiker is vrij van voedingsstoffen en verdringt ander voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en dat je lichaam nodig heeft om te gedijen. Wanneer je je dag begint met een Frappuccino of caramel latte, heb je de gelegenheid gemist om een ​​voedzame maaltijd zoals eieren of een plantaardige smoothie te eten.

Vervolgens vult suiker je niet of verzadigt het je eetlust niet, en vaak heb je een uur later terug een hongerig gevoel. Natuurlijk voorkomende vetten doen precies het tegenovergestelde. Het eten van gezond vet verzadigt niet alleen je eetlust, het draagt ​​ook bij aan gezonde organen en een stralende huid.

En tot slot kan overtollige suikerconsumptie je bloedsuikerspiegel uit het normale gezonde niveau halen en een achtbaan van pieken en dalen veroorzaken. Waardoor je nog meer honger en stemmingswisselingen kunt ervaren, en waardoor je meer vet gaat opslaan. Erger nog zelfs, het kan leiden tot metabool syndroom (oftewel pre-diabetes) en zelfs Type 2 diabetes.

Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat suiker zeer verslavend is, en sommige artsen noemen dit de ‘nieuwe nicotine’.

Het belangrijkste om te onthouden is dat niet alle suikers hetzelfde zijn. Laten ons zeggen dat je een appel eet die ongeveer 18 gram suiker bevat. Die suiker wordt echter gecombineerd met vezels om de opname ervan te vertragen, evenals goed voor je antioxidanten die bijdragen aan je algehele gezondheid. Het is niet hetzelfde als het eten van een koekje met dezelfde hoeveelheid suiker die meteen een insulinerespons zou veroorzaken en geen gezondheidsvoordelen zou opleveren.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt ongeveer 25 gram of minder toegevoegde suiker per dag aan. Ter vergelijking, een blikje frisdrank heeft ongeveer 40 gram en een typische granola reep die je in de winkel koopt bevat ongeveer 10-20 gram. Dus als je meer dan eens per dag snackt is de kans groot dat je de aanbevolen dagelijkse limiet overschrijdt.

Suiker verbergt zich op mysterieuze plaatsen, zelfs hartige proeverijen. Je kent al de voor de hand liggende plaatsen zoals zoete lekkernijen.

Hier zijn enkele van de grootste boosdoeners van toegevoegde overtollige suiker:

 • Ingeblikte pasta saus
 • Ketchup en andere specerijen
 • Brood, zelfs volkoren
 • Glutenvrije snacks
 • Crackers, zelfs rijstcrackers
 • Soep in blik
 • Salade dressing
 • Snackrepen
 • Energiedranken
 • Afhaaleten
 • Gezoete yoghurt
 • Verfijnde bloem, die in het lichaam op dezelfde manier verwerkt als suiker

Hier zijn een paar snelle suggesties voor het verminderen van je suikerinname:

1. Drink meer water, vooral voor het snacken.

Verlangen naar suikers kan een indicatie zijn van uitdroging, dus probeer eerst een glas water te drinken om te zien of je echt honger hebt. Probeer over het algemeen dagelijks de helft van je lichaamsgewicht in gram water te drinken.

2. Als je iets zoeter wilt maken, gebruik dan een natuurlijke zoetstof.

Als je iets zoets gaat eten, gebruik dan een natuurlijke zoetstof die ondetussen ook wat vitamines en mineralen bevat, zoals bv. rauwe lokale honing. Vermijd altijd kunstmatige zoetstoffen.

3. Eet voldoende tijdens de maaltijd.

Snackvoeding is de meest voorkomende oorzaak van overmatige suikerconsumptie, dus probeer de behoefte aan tussendoortjes te verminderen door genoeg te eten tijdens de maaltijd. Een eenvoudige salade voor de lunch klinkt misschien als een gezonde optie, maar niet als het je hongerig maakt en je een uur later vaker naar ongezond voedsel reikt.

4. Kies voor eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke voedingsmiddelen, vooral voor het ontbijt.

Voeding zoals groente, quinoa, noten en zaden, en biologische eieren zitten vol met voedingsstoffen en zullen je een tevreden gevoel bezorgen, zodat je minder snel naar suiker hunkert. Streef naar minimaal 15 gram en maximaal 20 gram eiwit bij elke maaltijd en neem altijd ongeveer een eetlepel gezond vet en wat voor soort vezels ook op. Bekijk mijn artikel over kokosolie als je inspiratie nodig hebt om nog meer gezonde vetten in je dieet op te nemen.

5. Lees ALTIJD het etiket.

Het kan duidelijk zijn dat een chocoladebrownie suiker bevat, maar je zult versteld staan ​​van hoeveel andere producten worden volgepropt met suiker, zoals de hierboven genoemde. Kijk naar etiketten, vergelijk producten en ga voor de producten die minder gram suiker per portie bevatten.

6. Maak zoveel mogelijk je eigen eten.

Thuis koken is echt de beste manier om precies te weten wat je eet en de kwaliteit en kwantiteit van wat je eet te beheersen.

Zoals bij alles draait alles om mindfulness, balans en matiging. Koekjes en andere desserts smaken heerlijk, vooral als ze met veel liefde huisgemaakt zijn en je jezelf niet moet onthouden van een occasionele traktatie. Onthoud dat af en toe een keer zoiets betekent, en dat “traktaties” nog steeds gemaakt moeten worden met ingrediënten van hoge kwaliteit.

Als je merkt dat je fruit eet voor het ontbijt, zoete snacks na de lunch en vaak een dessert, plus gedurende de dag sap drinkt, dan kan je overwegen om die snoepjes te vervangen door ander voedsel. Ik beloof dat je een wereld van verschil zult voelen in je gewicht, energie, en mogelijk in je slaap, huid, stemming, pijntjes en allerlei andere gunstige effecten.

Hier is een experiment om te meten hoeveel suiker je echt eet: noteer alles wat je eet per dag, zonder oordeel. Gebruik de ingrediëntlabels of Google-schattingen voor hoeveel gram suiker elk productl heeft en tel dit op. Als het hoger is dan 25 is er geen behoefte voor verontwaardiging of zelfkritiek, wees gewoon een beetje aandachtiger de volgende dag en probeer het terug te schroeven totdat je smaakpapillen zich aanpassen en je tevreden bent met gezondere voedingsmiddelen en recepten met weinig suiker.

Wil je direct beginnen met het verminderen van je suikerinname?

Schrijf je hier onder in en ontvang een gratis dagmenu en boodschappenlijstje zodat je onmiddellijk aan de slag kunt.

Plaats een reactie